Läget

Ett perfekt läge nära staden och havet med plats för livet.

BRF Drottningen har ett fantastiskt läge, strax norr om själva centrum i Varberg. Härifrån är det ett stenkast till butiker, havet eller tåget. Så oavsett om du skall shoppa, bada eller pendla, så finns allt bara några minuter utanför din ytterdörr.

Mysiga Varberg är ett av Sveriges mest populära besöksmål med allt du kan önska på gångavstånd. Redan i början på 1800-talet åkte människor hit för att bada, besöka torgets livfulla handel, andas in den friska havsluften, äta gott och njuta av de vackra miljöerna.

Än idag är den pittoreska evenemangsstaden med det stora utbudet vida känt för sin myllrande stadskärna, sin hisnande vackra natur, sin spännande historia och sitt rika och omväxlande kultur- och fritidsliv.

Bland utbudet finns bland mycket annat örnspaning, surfkurser, nakenbad, Spökitetspark, naturreservat, snorkelled, strandpromenad, längdskidåkning, lammsafari, SPA, trampolinpark, 4h gård, kallbadhus och dramatiserade visningar på Varbergs fästning. Lägg därtill ett gastronomiskt utbud utöver det vanliga som erbjuda njutning för alla smaker.

Varberg erbjuder oändligt mycket att välja på, oavsett om du vill vara i farten eller ta det riktigt, riktigt lugnt. Här finns både traditionen och förutsättningarna för att må bra. Inifrån och ut. I både kropp och själ.

Känn historiens vingslag på din balkong

Varbergs historia är lång och brokig.
När staden industrialiserades och järnvägen kom i slutet av 1880-talet blev den tidigare marken där vi bygger BRF Drottningen intressant att bebygga.

Den ansågs tidigare som oduglig eftersom den bestod mest av sand och klippor och gick inte att bruka. Det var här staden slutade och landsbygden tog vid. Platsen kallades Bygärdet och nyttjades mest för kreatursmarknader och liknande aktiviteter.

1881 såg handlanden Carl Ferdinand Bagge områdets potential och byggde sin gård på en bergsknalle här. Gården döptes efter honom och platsen; Charleshill – Carls kulle, som ligger precis öster om vårt kvarter Malmen, och finns kvar än idag.

Här anlades också den stora fabriken Skandinaviska Textils AB, då den lokalt födda fröken Bagge gifte sig med en tysk industrimagnat.

Industrialiseringen innebar in stor inflyttning till staden; 1880-90 nästan fördubblades befolkningen.

Arbetarbostäder växte fram norr om staden där många av industrierna låg. På Charleshill bodde fabriksarbetare och stenhuggare som flyttat in från landsbygden runt Varberg och resten av landet.

Arbetarbostäder växte fram norr om staden där många av industrierna låg. På Charleshill bodde fabriksarbetare och stenhuggare som flyttat in från landsbygden runt Varberg och resten av landet.

Sofia Knutsson hade startat en marmeladfabrik 1892 inne på Flickskolans gård på Drottninggatan. Här kokades marmelad på ryskt vis och Liptons världsberömda teer salufördes. Råvaran, frukten och bären, kom från lokala producenter.

På 1920-talet lät man bygga en ny fabriksbyggnad i kvarteret Malmen dit produktionen flyttades 1928. Även den gamla marmeladfabriken finns kvar att beskåda idag.